Refraktometar za med ručni
119,00 KM
Refraktometar za med je optički uredjaj namenjen za merenje količine šećera u medu (Brix koncentracija šečera), merenje procenta vode (WATER skala) u medu, kao i za merenje gustinu meda, odnosno njegove specifične težine.
Preciznost merenja:
0 ,5% Brix
0 ,5% °Be’
1% voda
Radna temperatura (temperatura baždarenja) refraktometra je 20°C. Da bi se dobio tačan rezultat merenja prizma i uzorak moraju imati istu temperaturu. Temperatura merenja treba da bude u intervalu između 10 °C i 30°C. S obzirom na to da ovaj model refraktometra ne poseduje automatsku temnperaturnu kompenzaciju neophodno je izvršiti korekciju izmerene koncentracije šećera u zavisnosti od temperature ambijenta.
Detaljno uputstvo za rad pogledajte ovdje: Refraktometar-uputstvo.
- Opis
- Recenzije (0)
Opis
Refraktometar za med možete tačno izmeriti količinu šećera i vode u medu.
Refraktometar za med sadrži dvostruku skalu koja prikazuje sve parametre jednim pogledom.
Korišćen refraktometar za med treba jednom godišnje ispitati pomoću referentne smese.
Količina vode pre vrcanja bi trebala biti < 17 %.
Kratko uputstvo za upotrebu:
– Otvoriti svetlosno propustljivu ploču i staviti na glavnu prizmu 2-3 kapi tečnosti u kojoj se meri šećer. Zatvoriti prozirni poklopac tako da se tečnost raširi preko prizme i prekrije njenu celu površinu bez vazdušnih mjehurića i suvih mrlja.
– Prilikom merenja prozirni poklopac držati u pravcu izvora svetlosti i gledati kroz okular. U centru dole videće se kružna polja sa podelom na stepene (neophodno je fokusirati okular da bi se jasno videla podela). Gornji deo polja treba da bude plav, a donji beo.
– Pomoću stepenaste skale na graničnoj čliniji između plavog i belog dela polja očitati Brix koncentraciju šećera (1% Brix = 1% šećera), stepene °Be’ ili postotak vode u zavisnosti šta želite da izmerite koristeći refraktometar.
Refrektometar je baždaren u fabrici i nije ga potrebno baždariri pre upotrebe.
Recenzije
Još nema recenzija.